Krijtloos college bij FNWI

Posted by @NatasaBrouwer on May 22, 2016, 2:42 p.m.

Ask a question

About

De hoorcolleges (of een uitleg bij een werkcollege of een werkgroep) worden in het algemeen op twee manieren gegeven:
(1) met een digitale presentatie op een computer (bijvoorbeeld Powerpoint)
(2) met het schrijven op het bord (krijtbord of whitebord)
waarbij meestal over een combinatie van beide mogelijkheden gaat.

Het gebruik van krijt en bord is traditioneel verbonden met de commuincatie tussen natuurwetenschappers. Er zijn veel voordelen om bord te gebruiken in het onderwijs: powerpoint gaat te snel om een wiskundig uitleg goed te kunnen volgen, een student moet zien (leren) hoe je een scheikundige structuur moet tekenen. Er zijn ook veel nadelen bij het gebruik van krijt en bord en ook van white boards.

Een techniek om tekentablet te gebruiken om een uitleg te geven kan de voordelen van krijt en bord verbinden met de voordelen van een digitale (voorgemaakte) presentatie die je ook kunt opnemen op de video zodat studenten dit terug kunnen kijken.Een tekentablet kan ook gebruikt worden bij het maken van een kennisclip. Hiervoor kun je ook naar de FNWI Videostudio komen.

Sluit je aan bij de Community krijtloos colleges

De docenten die deze techniek willen uitproberen kunnen zich aansluiten bij de Community Krijtloos college en mee doen aan het project Van het Krijt naar het Tablet-tijdperk dat loopt tot september 2016 (community gaat door ook na afloop van het project). Geef hier (aanmelding aan community/project) (of zie in See also Community Krijtloos college) je gegevens op en iemand van ICTO-FNWI zal zo snel mogelijk contact met je opnemen. Ook de docenten die al met een tekentablet werken zijn zeer welkom om zich aan te sluiten. In het project wordt ervaring uitgewiseld en wordt ondersteuning aan de docenten gegeven. Een klein aantal tekentablets is ook beschikbaar om te kunnen lenen.

Zie meer informatie over de projecten en good practices op dit gebied in See also. Via de tags kun je verband met de didactiek en technologie verder onderzoeken.


Creative Commons 3.0 BY SA applies to all content on Starfish.