Toekomst Elektronische Leeromgeving

Posted by @NatasaBrouwer on Dec. 27, 2015, 1:27 p.m.

Ask a question

About

UvA gaat haar digitale leeromgeving opnieuw aanbesteden. De wensen en behoeften van het onderwijs voor de komende vijf tot tien jaar zijn daarbij leidend.

Een UvA Werkgroep TEL (Werkgroep Toekomst elektronische leeromgeving) heeft in 2015 een uitgebreid raport (download TEL rapport) uitgebracht en zeven eisen aan de niuwe leeromgeving, zowel inhoudelijk en technisch als qua organisatie gesteld.

  • Eerste eis: De DLO bestaat uit een kern-LMS voor basale onderwijs(logistieke) functies, in combinatie met een flexibele schil van meer geavanceerde tools.
  • Tweede eis: Deze tools moeten zo naadloos mogelijk in te passen zijn in de kern LMS.
  • Derde eis: Opleidingen of faculteiten moeten in staat zijn uit dit aanbod hun eigen voorkeursset van tools samen te stellen, in een herkenbare stijl.
  • Vierde eis: De leeromgeving moet aangeboden worden door een leverancier die zich tot doel stelt de DLO te blijven ontwikkelen, ook in reactie op verzoeken van de UvA.
  • Vijfde eis: De DLO moet goed te koppelen zijn aan bestaande onderwijslogistieke systemen.
  • Zesde eis: De DLO moet het mogelijk maken om communicatie, distributie en onderwijs niet alleen per module maar ook los van modulen te organiseren.
  • Zevende eis: De DLO moet gebruiksvriendelijk zijn.

De betrokkenheid van docenten en studenten in dit proces is cruciaal. Er zijn eind 2015 workshops aan de UvA voor docenten georganiseerd. In februari - maart 2016 volgen er "Proeftuin" sessies waar kandidaat-ELO's kunnen worden uitgeprobeerd, met als doel criteria te valideren en aan te scherpen. Dit alles als voorbereiding op de uiteindelijke aanbesteding waar de criteria spijkerhard vast dienen te liggen.

Het universitair bèta onderwijs heeft naast generieke eisen ook eigen specifieke behoeften die een goede digitale leeromgeving aan moet voldoen. We willen de FNWI "Proeftuin" zo veel mogelijk verspreid en flexibel aanbieden om zo veel mogelijk docenten de kans geven om vanuit eigen perspectief betrokken te zijn in dit proces.

Links:


Creative Commons 3.0 BY SA applies to all content on Starfish.